top of page
Writer's pictureMats Adamczak

Åland vs Gotland

Jag gjorde i våras en analys för Företagarna på Åland där jag bland annat tittade på kommunikationerna till och från Åland. "Turismanalys 2000-talet" .


Om man jämför turismens utveckling på Åland mot Gotland så finns några saker som sticker ut. Gotland har under 2000-talet ökat sina övernattningar på hotellen när Åland egentligen har stått och stampat på stället.

   Då är frågan vad är det för skillnader mellan Åland och Gotland. 2014 så gjorde Gotlands näringsliv en ny satsning på destinationen, där man bildade en ny organisation som satsade på aktiviteter tillsammans med rederiet (som till och med heter Destination Gotland). I Gotlands fall så ökade även flygtrafik och till skillnad mot den åländska färjtrafiken så handlar det om att komma så snabbt som möjligt till ön och under stora delar av dygnet. I somras hade Gotland upp till 11 turer per dygn som turister kunde komma till Visby från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Jämfört med Åland som inte har en enda renodlad passagerarfärja efter att Kapellskärs turen försvann och man kan komma tidigaste till Mariehamn kl.14:00 med färja om man inte vill komma mitt i natten. Gotlänningarna har säkert under årens lopp varit avundsjuka på Ålänningarnas taxfree undantag , men numera så har gotlänningarna en stor fördel och det är de nya miljökraven som idagsläget bara gäller mellan olika länder och inte inom landet. Detta är förstås ett jätteproblem lönsamhetsmässigt för turerna till och från Sverige för de rederier som skall I bilden så kan man se hur turtätheten i början på 80-talet såg ut. Tack Seppo Kytömäki som gör ett kanonjobb och digitaliserar från åländska tidningar !

Gotland har till skillnad mot Åland en ökande flygtrafik. När vi på Åland har en helt annan trend.

Åland har satsat sin energi på färjtrafiken och destinationen som sådan och om strategin handlar om att se Ålands röda klippor och underbara skärgård och samtidigt äta gott, så gynnar det inte flygtrafiken. Däremot förstås kryssningar och det kan vi se tydligt i denna undersökning som Visit Åland lät göra 2022, som jag hoppas att de kan göra varje år i framtiden.

Jag gjorde en annan utredning i samarbete med Företagarna på Åland som heter Det åländska näringslivets utveckling under 2000-talet. Nyligen tog en Svensk National Ekonom Jan Jörnmark kontakt och ville läsa den. Han arbetar bland annat med perspektivet "Kreativ förstörelse". Ett begrepp som var obekant för mig, men som beskriver väldigt bra det vi upplever för tillfället. Hoppas höra mera av honom i denna fråga.




171 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page